Blog walkers

Welcome blogger and readers (: this blog just look very simple and crowded maybe. the stories are sometime bored, nonsense and best. But for your information,i treat my blog like my diary. So its up to me to write everything. Keep in touch and follow my blog. And dont forget to leave a comment beside on my story. Its the first step for me to improve the quality of my blog. Thank You

25 March 2016

Behind the scene of Borneo Trip

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuaaaaaaa ;)
Terima kasih lah sebab berminat nak baca entri sis yang tak seberapa ni eceh hahaha.


First of all let me tell you the story behind the plan of our trip. As long you know, this is my first experience in having a trip with friend(s). Well everyone has their own so called #lifegoals same goes to me. One of it is going trip/vacation either domestic or international with friends. But yeah, how i wish i can bring all my beloved friends to go with. Uhuks cedih. We planned, but His plan is the best.

Somehow rasa awkward nak guna aku. Hahaha noob diba noob. K macam ni lah cerita dia. Most of you macam tanya kan :

" Weh mahal tak? Macam mana korang plan boleh menjadi?"
"Mesti parents kau support kan? Untunglahh"
"Guna agent ke sendiri?"
"Kenapa berdua je? Yang lain tak ikut?"
"habis kau spam ig kan" *annoyeddetected* 
And few more questions yang akhirnya buat aku rasa okay lah let me reveal everything to make it clear. 

Aku dah habis belajar (Diploma) since October 2015 kan. So i've start planning what to do before enter my degree. Some people akan rasa macam alah baru Diploma. Takpelah hang robot tak reti penat tak reti stress, hang pandai tak pernah tak pandai, hang dah pernah ambil Diploma kot that's why hang kata it just a piece of cake. Semua benda yang nama dia belajar ada cabaran, ada bahagian stress memasing. Same goes to me. Stress assignment, stress dengan community, stress dengan backstabbers, stress dengan diri sendiri!! Hahaha. So memang countdown sangat nak habis praktikum haritu. Sebenarnya sebelum habis praktikum lagi aku dah list down dalam kepala otak nak buat apa habis belajar nanti. Kui kui kui.



So, few days before habis belajar i've booked a ticket to Sabah. Knowimg my maksu pun pergi, so aku join dia tapi different flight and time. Just doing the same tentatives and stay at same place. Tapi masa tu tak puas sangat berjalan sebab cuaca and tempoh masa sekejap je. So, masa kat sana dalam 3 hari tu, aku belajar lah benda-benda kat sana, tips makan tips nak tawar harga bagai. Belajar kenal jalan sbb memang dh plan "one day, i'll be here with COCOPIE and GOJES.COM uhuks. 


Then, me, amni and few friends plan nak pergi Bandung lepastu alah biasalah plan 13 juta orang pergi, klimaks 3 orang, end up 2 orang. Hahaha. Plan bertukar ke Sabah sebab ada yang takleh travel abroad parents tak bagi. So change plan then ada masalah family pula. So takpelah me and amni be like "Jadi ke? no matter what we should proceed our plan. Kalau tak bila lagi, nanti dah sambung degree confirm tak dapat peluang ni. Takpelah berdua pun" Yes indeed. We plan to ask few friends more tapi mostly tengah exam kat KUIS. So soalan kenapa berdua dah dijawab.


Lepas je habis belajar, dalam semingu berehat terus cari kerja part time. Dpaatlah kerja kat Petronas Banting sebagai cashier. Maka dengan gaji selama beberapa bulan bekerja dah tolak bagi parents, dah tolak masuk tabung haji, dah tolak lain lain alhamdulillah dapatlah biayai pergi vacation. Seronok sangat sebenarnya bla kita cross #lifegoals kita dengan titik peluh sendiri. Proudly to say that my parents only give RM50 for me as duit belanja :) Sebab my parents bukan jenis hang pa nak apa mintaklah apa pun, mama ayah doraemon pasti akan ku kurniakan. Ohh tidak tidak. Depa kata "Nak pi, pi lah. Duit sendiri. Mama ayah tak support apa apa" Well. Saya sahut cabaran ini! dah terjawab kan soalan.

Sebenarnya kami pergi bertiga. Aku, Amni si collegemate and Annaz schoolmate. Annaz ni last minute tahu aku pergi dia nak ikut haha. So okaylah jom lah lagipun kat tempat orang ni lebih baik ada lelaki untuk lindung kita. jangan salah faham ok. Annaz dah cuba ajak akwan kawan dia tapi semua menola sebab last minute kot hahaha. Sebab kita travel tak guna agent kan. Atleast dia boleh jadi driver and photographer kitaorang wakakaka. Thnk you so much weh! Tapi mostly, semua diuruskan oleh aku :| Disebabkan dia last minute decision, dia kena akur dengan plan kitaorng huhu. Kalau pergi ramai boleh cut off budget tau. Nanti next entri aku cerita pasal budget. Soalan kenapa ada annaz pun dah terjawab.

Macam mana plan boleh menjadi? Sebab ada suara macam cakap alah dari dulu dorang plan. Tak gi pun. Beriya je. Thank you for these words yang akhirnya buat kitaorang semangat nak plan sampai jadi! Uhuk. 

Lastly, sorry sebab spam ig. Just to share how amazing are His creatures. And yes im so excited with it. Hehe sorry!

Next entry, budget!


No comments: